Yeni nesil yapılarda yapıya modernlik kazandıran asma kat, yapıyı ikiye bölerek binanın tümüne yayılmayan arakattır. Asma katlar bina içerisinde genelde zemin ile birinci kat arasına yapılmaktadır. Belirli şartlar dikkate alınarak inşa edilmektedir. Merdiven ile zemine bağlanmaktadır. Genellikle bir oda şeklinden farklı olarak açık alan olacak şekilde tasarımı bulunmaktadır. Bu yapı genelde insanların aktif olarak rol oynadığı alanlarda özellikle tercih edilmektedir.
Asma kat tasarım modelleri şeklinden üç gruba ayrılmaktadır:
Tavan Destekli Asma Kat: İnşa edilen yapı, halat ve demir gibi araçlarla tavana asılmaktadır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yapının taşınabilecek ağırlıkta olması gerekmektedir.
Kiriş destekli asma kat: Üç tarafında duvar kirişlerine tutunarak tasarlanmasıdır.
Kolon destekli asma kat: Yapının altındaki zemine destek kolonlarının bağlanarak yerleştirilmesidir. Camilerin yapımında yaygın olarak kullanılan tasarım modelidir.
Katlar alanı hesabına dahil edilmeyen alanlar bulunmaktadır. Katlar alanı; bodrum kat, asma kat, çatı arası dahil edilen sistemler arasında yer almaktadır. İnşaat alanına avlular, ışıklar, iç bahçeler vb. alanların dâhil edilmeyen kısımlarının çıkarılmasıyla alan hesabı yapılabilmektedir. Hesaplamanın ardından yapısal olarak asma katların kat sistemine dahili söz konusu olmaktadır.
Asma kat, belirli özelliklere bağlı olarak inşa edilen bir yapıdır. Peki neden asma kat? verilecek en iyi yanıt şüphesiz ki çok farklı şekillerde kulanım sunmasıdır. Zemin ile tavanın arasında en az 5.50 metre mesafe bulunmasına özen gösterilmektedir. Yüksekliğinin ise en az 2.40 metre olması hesaplanmaktadır.
Asma kat, Merdiven ile zemine bağlanarak zemin alanının en fazla yarısını kaplamasına olanak tanımaktadır. Ticari alanda satılan asma kat yapıları çoğunlukla üç temel malzemeden yapılmaktadır. Aralarındaki en yaygın kullanılanı, düşük maliyetlinden dolayı çeliktir.
Endüstri alanındaki uygulamalarda asma kat sistemleri, genellikle binalardaki iki kat arasına inşa edilen kat sistemleridir. Bu sistemlerin genelde serbest durması ve çoğu zaman sökülebilir ve yer değiştirebilmesi tercihi arttırmaktadır.
Asma katlar, genellikle iş yerlerindeki çalışma verimliliğini arttıran sistemlerdir. Hem evde hem de işyerinde kurulabilen asma kat sistemleri ile kullanılan alana işlevsellik kazandırarak maksimum düzeyle verimlilik sağlamaktadır. Asma katların kurulumu esnasında yapının mimari özellikleri dikkate alınmaktadır. İç dekor özellikleri de dikkate alınmaktadır.
Çelik asma kat sistemi bilindiğinin aksine karmaşık bir yapı sistemidir. Asma katların detaylı incelenmesi sonucunda projelendirilmesi ve kurulumu yapılmalıdır. Uygulama alanının yapının imar planına uygun olması oldukça önemlidir. İmar planı için alanın üzerinde ölçümleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda asma katın yüksekliği, yük taşıma ağırlık kapasitesi ve kullanılması gereken malzemeler belirlenmektedir.
Asma kat planı çizilirken ait olduğu zemin katla aynı yapıdaki elamanların aynı ölçekte çizilmesi gerekmektedir. Yapı ait olduğu zemin kattan kopyalanarak çizilmektedir. Bunun sonucunda da Ait olduğu zemin kat ile bağlantısı net bir şekilde gösterilmektedir. Yatay kesme düzlemindeki kesilen yapı elamanları da diğerlerinin özelliklerinden farklı kalınlıkta çizilmeleri gerekmektedir
Asma katlar bulunulan yapının içine inşa edildiği için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak asma katın statik hesabının ve planlarının uzman kişiler ile yapılması oldukça önem taşımaktadır. Asma kat yapılırken özellikle hangi amaçla kullanılacağının bilinmesi gerekmektedir.
Hesap yapılırken yapı türünün özellikleri, binanın durumuna bakılarak gelen yükün miktarı göz önüne alınmaktadır. Asma katın kullanımına göre kullanılacak ürünlerin nasıl olacağına karar verilmektedir. Asma katın güvenli bir şekilde kullanılması daha fazla verime neden olmaktadır.
Asma kat fiyatları yapının yapılacağı alanın ölçüm yapılması ile belirli değerlerde hesaplanmaktadır. Günümüzde iç mimarinin sürekli değişmesinden dolayı fiyatlar da güncellenerek değişim göstermektedir. Asma tavan fiyatları, uygulama alanına ve kullanılan malzemelere göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Anahtar teslimli yapılan alçıpan tavan uygulamalarında 3 farklı imalat ve uygulama işlemi yapılmaktadır. İlk olarak asma tavan uygulaması yapılırken ikinci aşamada elektrik tesisat işleri yapılmaktadır. En son olarak ise alçı ve boya işlemleri yapılmaktadır.