Çelik tankların hammaddesi çelik olduğu için çok güçlü, sağlam ve aynı zamanda hafiftir. Bu nedenle çelik konstrüksiyon depo hem dayanıklı hem de kurulumu ve sökülmesi kolay bir üründür. Aynı zamanda dayanıklı, verimli ve esnek yapısı sayesinde depremden en az zarar görür. Çelik depolar, yetenekli mimarlar ve mühendisler tarafından tasarlanır ve kendi bünyesinde üretilir.
Çelik inşaatın birçok alanında kullanılan dayanıklı bir materyaldir. Eskiden kullanımı çok fazla olmasa da günümüzde daha büyük yapılar için özellikle tercih edilmektedir. Özellikle depreme açık coğrafi bölgelerde popüler olan, tüm desteklerin çelikten yapıldığı geniş yükseklik ve boşluklu çelik yapı sistemler vardır.
Ülkemizdeki şehirleşmenin büyük bir kısmı 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Tüm bunlara rağmen geçmişte çelik yapı sistemi tercihi oldukça düşüktür. Bu Türkiye’de bir eksikliktir ve betonun çok daha fazla tercih edilmesinden kaynaklıdır. Çelik yapılar Türkiye gibi coğrafyalar için son derece önemlidir.
Hata payı sıfıra yakındır. Aynı zamanda klasik mimariye göre betonarme temelli depodan daha ucuz ve daha çevre dostu. Çelik, geri dönüştürülme bakımından diğer inşa malzemelerine göre avantajlıdır. Müşteri isteğine göre ses yalıtımı, ısı yalıtımı ve su yalıtımına sahiptir. Bu sayede depoda depolanan ürünün veya gerçekleştirilen hizmetin korunmasında rahatlık sağlar.
Üretimi çok hızlıdır. Hızlı üretim ve kolay montaj ile müşterilere zaman kazandırır. Tasarım açısından diğer yapılara göre oldukça estetiktir. Galvanizli çelikten yapıldığı için pas, küf gibi bakterilere karşı dayanıklıdır.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuz takdirde çelik deponun neden tercih edildiğini görebilirsiniz. Deprem, geri dönüşüm, sağlamlık gibi kaygılarınız varsa deponuz için bir çelik konstrüksiyon düşünebilirsiniz. Yalıtımsız fiyatları oldukça ucuzdur.
Diğer sistemlerin aksine son derece modern özelliklere, statik kapasiteye ve uygulama kolaylığına sahiptir. Çelik yapı, seri, güvenli ve bütçe dostu olması ve belirli standartları karşılaması nedeniyle viral olan bir çelik yapı sistemidir. Çelik yapının teknik özellikleri depreme karşı onu dayanıklı yapmaktadır.
Çelik bina konstrüksiyon çeşitleri nelerdir? Yapısal olarak çelik inşalar, ağır ve hafif çelik yapılar olmak üzere ikiye ayrılır. Geniş açıklıklı çelik yapılardan, fabrikalara, ağır çelik yapılara, prefabrik atölye ve depo yapılarından hafif çelik bina yapılarına kadar örnekler verilebilir.
Yapısal çelik binalar da yalıtımlı ve yalıtımsız olmak üzere ikiye ayrılır. Yalıtımlı binaların duvar ve çatılarında kullanılan poliüretan panel veya taş yünü panel ile ısı ve ses yalıtımı sağlanmaktadır. Yalıtımsız çelik binaların bu kadar popüler olmasının nedeni ekonomik olmalarıdır. Çelik yapıların kullanım alanları oldukça geniştir.
İnşaatta çelik yapılar ağırlıklı olarak çelik atölyesi, çelik sanayi yapısı, hangar, spor tesisleri, çelik hangar, çelik atölyesi, çelik yapı depolarının yapımında kullanılabilir. Çelik yapı konstrüksiyonunun avantajları hafifliğidir. Bu sayede daha az deprem gücüne maruz kalır. Sağlamdır, imalat ve montajda size büyük bir para ve zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Çelik konstrüksiyon, farklı yapı sistemlerini uygulayabilir, hızlı, demonte ve defalarca tekrar monte edilebilir, dayanıklıdır, çelik geri dönüştürülebilir. Çelik malzeme ile ne kadar işlem yaparsanız yapın özelliğini kaybetmez ve çevreye zarar vermez.
Çelik Yapılar birinci derece deprem koşulları dikkate alınarak yapılmıştır. Rüzgar hızı 102 km/h (h: 08 m) TS498, kar yükü 80 kg/m² kadar dayanabilirler. Fabrikada imal edilen ve alıcı tarafından hazırlanan beton kaide üzerine şantiyede montajı yapılan yapılar istenildiğinde sökülüp başka bir yerde tekrar kurulabilmektedir.
Çelik konstrüksiyon boyutu: Bina genişliği 10 m tek açıklıklı – kolon yüksekliği şeklinde olmaktadır. Binanın uzunluğu keyfi olarak 2,5 m’nin katlarına kadar uzatılabilir. Blok genişliği 10m olmak şartıyla ikili blok, üçlü blok, dörtlü blok ve beşli blok yapılabilir.
NPI direği tamamen çelik kiriş ve aşıklardan oluşmakta ve rüzgar bağlantıları yapılmaktadır. Bağlantılar çelik civata ve somunlarla sağlanmaktadır. Çatı ve Cephe Kaplaması: 0,50 mm trapez kesitli galvaniz saclar aşık üzerine galvaniz çivi ve derzlerle sabitlenir. Kapı: 350*350 cm ölçülerinde sürgülü olarak imal edilmektedir. Tüm çelik sistem korozyon önleyici boya ve bir kat yağlı boya ile boyanmaktadır.