MEG Çelik Mühendislik İnşaat
0262 302 00 90
Fabrika: Vezirçiftliği Mah. Fakülte Cad..

No.58 Başiskele Kocaeli

    Hemen Teklif Alın
    Çelik Nedir

    Çelik Nedir?

    Demir elementi ile karbon elementinin birleşmesinden meydana gelen ürüne, çelik denir. Çelik bir alaşımdır. Çelik nedir sorusunun da cevabı budur. Çeliğe farklı özellik kazandıran, içeriğindeki elementlerin kimyasal bir bileşim geçirmesidir. Yani çeliğin içyapısıdır. Bu da çeliğe, oranları farklı olarak, alaşım elementleri ilave edilerek oluşturulur. Çeliğe, çeşitli işlemlerle, yapısal değişiklik kazandırılır.

    çelik nedir

    Çeliğin Yapısı ve Özellikleri

    Yapısında birçok element bulunur.

    1. Manganez (Mn)
    2. Fosfor (P)
    3. Kükürt (S)
    4. Silisyum (Si)

     

    Gibi elementler, üretim sırasında hammadde kaynaklıdır.

    Bunlara ilaveten de;

    1. Krom Cr,
    2. Nikel Ni gibi elementler de yer alır.

     

    Zira bu elementler, yapısal değişiklik için belli miktarlarda bünyeye ilave edilir. Burada akla gelen soru; Çelik Nedir?

    Isıl İşlem Yöntemleri

    Döküm sonrasında çelik, mekanik bazı özellikler içerir. Bu aşamada, ısıl işlemleri başlatır.

    Isıl işlem yöntemleri olarak;

    1. Tavlama
    2. Temperleme
    3. Su Verme

     

    Gibi isimler yer almaktadır. Isıl işlem, çeliğe su vermektir. Malzemenin sertleşip, pekişmesi için çeliğe su verilir. Isı sayesinde de şekil kazandırılır.

    Çelik Bileşenleri Nedir?

    Çelik, demir ile karbon elementlerinin bir alaşımından oluşur. Bileşenlerinde bu iki element vardır. Ayrıca, yapı itibarı ile değişik özelliklerin kazandırılması amacıyla da bir takım elementler, içeriğine belirli oranlarda katılır.

    çelik bileşenleri

    Çelik Nasıl Elde Edilir?

    Çelik, demir elementinin cevherinden elde edilen bir üründür. Ayrıca, hurda demirlerin geri dönüşümü ile de çelik elde edilir. Sıvı halde çelik üretiminin bir sonraki aşaması, döküm işlemi demektir. Döküm işlemi ile ingot işlemi yapılan çelik, yapı itibarı ile farklılık kazanır. Bu sayede hem kütük hem de blum şeklini alır. Şekillenen bu yapılar sonunda Çelik Nedir? Sorusu karşılık bulur mu?

    Özellikli çelik, alaşım sızdır. İki çeşidi bulunur. Birine alaşımlı, diğerine düşük alaşımlı çelik adı verilir. Kitlesel olarak üretilirler. Bu aşamada, birbirlerinden bazı noktalarda farklılıklar gösterirler.

    1- Üretim Yöntemi,

    2- Üretim araçları,

    3- Alt limitlerde, bir dizi farklılıklar içerirler. Bunu da çözünen gazın miktarı belirler. Bu noktada acaba gerçekten çelik nedir?

    Çeliklerin Sınıflandırılması

    1. Karbon ve alaşımlı çelik olarak bileşimleri,
    2. Üretim yöntemleri,
    3. Son üretim yöntemi,
    4. Ürün şekli,
    5. Kullanım yerleri,
    6. Üretim programları,
    7. Deoksidasyon durumları,

    Şekillerde sınıflandırılmışlardır. Acaba Çelik Nedir?

    Çeliğin Temel Özellikleri

    Çelik türlerinin hepsi, ısıl işlemlere duyarlılık gösterir. Kimyasal bileşim sayesinde sertlik kazanır. Mekanik ve fiziksel özellikler elde eder. Yapısında oluşması muhtemel deformasyonların önüne geçilir. Elektriksel bir takım nitelikler kazanır. Yüksek miktarlardaki sıcaklıklara dayanır.

    Isıl işlemler sayesinde, çelik yapı bakımından daha da sert bir özellik kazanır. Demir elementinin yapısını bozan pas gibi zararlı etkenlerden kurtulur. Sıcaklık değerleri artar. Hem mekanik hem fiziksel hem de elektriksel bir takım niteliklere erişir.

    Çelik Simgesi Nedir?

    Çelik, yapısı gereği sıcağa dayanıklıdır. Bu sayede şekil alır. Çeliğe, hem haddeleme ile hem baskılama ile hem de dövme ile şekil verilir. Kimyasal bir bileşim ve içyapısı itibarı ile uygun haldeki çelik, hem baskılama hem de haddeleme yöntemi ile soğuk halde dahi şekil verilebilir.

    Talaş kaldırıcı olarak adlandırılan tezgâhlarda işlenir. Arzu edilen hem şekil hem de yüzey düzgünlüğü böylece sağlanabilir. Kimyasal temel tabanlı olarak müsait yapıdaki çelikler, kaynak yapılarak da birleştirilebilir. Hemen hemen tüm çelik çeşitleri, boyanmaya ve plastik kaplamaya elverişlidir. Emaye yapılmasına ve kaplama kullanımına da elverişli oldukları bilinir. Bu da çelik nedir?sorusunun cevabı olarak kaydedilir.

    Çelik Standarları Nedir?

    Çelik, malzemesi talaşlı imalat alanlarında sıkça kullanılan bir elementtir. Bu noktada alüminyumdan evvel gelir. Standart sistemleri arasında, makine ile yapı öncelikli yer alır. Bu öncelikli standartların özellikle üretim parçalarında kullanılır. Bu, çelik ve demir alaşımlarının sınıflandırılmasının, değerlendirilmesinin, hem kimyasal hem mekanik alanda farklı özelliklerinin olmasının belirlenmesini temin eder.

    Yumuşak Çelik Nedir?

    Çeliğin yapısında bulunan karbon miktarı, çeliğin yumuşak olup olmadığını belirler. Sahip olduğu karbon miktarı ile tanınır. Karbonun fazla oluşu çeliği sertleştirir. Isıl işlem gerekir. Yoksa çelikte işlem yapılamaz. Karbonu az olan çeliğe yumuşak çelik adı verilir. Çelik nedir sorusuna en güzel yanıt, böyle verilir.

    Alaşımlı Çelik Nedir?

    Çeliğin özelliklerini belirleyen yapısal durum ile alakalı bir kavram olan alaşım, sertlik ve direnç gibi kavramlarla ifade edilir. Sertleşebilen ve tüketim direnci artan yapılar, alaşımlı çelik olarak adlandırılır. Şekillenebilmesi için bileşenine, manganez, silikon ve nikel ile titanyum gibi elementler katılan bir yapısı bulunur. Alüminyum ile krom ve bakır elementleri de katılarak alaşımlı çelik elde edilebilir.

    Kaynak yapılabilme özelliği ile esneklik, alaşım çeliğin genel karakteristiğidir. Bazı birleşimler için üretilen boru hatları buna örnek olarak verilebilir. Transformatörler ile otomotiv sektöründe arabaların parçaları da bu gurup çeliğin üretim alanlarıdır. Hem kontrol jeneratörleri hem de elektrik motorlar, alaşımlı çelik kullanım alanlarındandır.

    Paslanmaz Çelik Nedir?

    Çeliğin paslanmaya karşı duyarlı hale getirilmiş çeşidine paslanmaz çelik adı verilir. Çeliğe eklenen krom elementi sayesinde ortaya çıkan ürün olarak tanımlanır. Zira krom, oksijen ile temas ettiğinde, yapı üstünde ince ve sert bir koruma maddesi oluşturur. Film tabakası gibi olan bu yapı sayesinde çelik paslanmaz özellik kazanır. Suya karşı direnci artar. Pas gibi yapısında tahrifat oluşturacak arızalara karşı koruma kalkanı oluşur. Böylece Çelik Nedir? sorusunun bir yanıtı oluşturulur.

    paslanmaz çelik

    Krom elementinin yanı sıra, eklenen başka elementler sayesinde, paslanmaz özelliğin gücü artırılır. Mesela, bir miktar nikel elementi katılması ile bu sağlanır. Zaten paslanmaz olan yapı, nikel ilavesi sayesinde, daha da paslanmaz bir hale ulaşır. Molipten elementi de paslanmaz özelliği artıran elementler arasında yer alır. Kükürt elementinin de paslanmaz özelliği ziyadeleştirdiği bilinir.

    Paslanmaz Çeliklerin Sınıflandırılması

    • Krom Çelikler
    • Krom-Nikel Çelikler
    • Krom-Mangan Çelikler
    • Çok Fazlı Çelikler

     

    Karbon Çelik Nedir?

    İnsan yaşamının her noktasında karşısına çıkan bir çelik türüdür. Farkında olmasak da hayatımızın her alanına giren bir hammadde ürünüdür. Demir elementin belirli miktarla karbon ile buluşarak oluşturduğu çeliğe karbon çelik adı verilmektedir. Karbon miktarına göre üç gurupta mütalaa edilir.

    • Düşük
    • Orta
    • Yüksek

     

    Cıvata, somun ve inşaat malzemeleri, birinci gurup ürünüdür. Keser, cıvata, somun, şaft, makine, makas ve kazma kürek gibi malzemeler de ikinci gurup ürünleridir. Spiral ile kepçe dişlisi gibi ürünler de üçüncü gurup karbon çelik ürünü olarak gösterilebilir.

    Çelik Endüstrisi

    Çelik Nedir? Dünya ekonomisine yön veren bir malzemedir. Ülkeler, gelişmişlik seviyelerini buna göre belirlerler. Dünya çelik pazarı, Çin devletinin elindedir. Japonya ile Rusya hemen peşinden gelmektedir. Onları Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir. Ülke teknik yapılarının gelişmesi, çelik üretimi ile doğru orantılı olarak devam eder.

    Demir madeni rezervleri yüksek olan ülkeler ile hurda demirlerin geri dönüşüm ile çelik yapımında kullanılmasını sağlayan ülkeler, gelişmişlik göstermektedirler.

    Çelik konstrüksiyon montaj aşamaları hakkında bilgi sahibide olmak için megcelik.com/celik-konstruksiyon-montaj/ adresini ziyaret edin.

    Previous Next
    Close
    Test Caption
    Test Description goes like this